KOSOVA CUMHURİYETİ
DIŞ İŞLERİ BAKANLIĞI EKONOMİ DİPLOMASİSİ DİREKTÖRÜ
1.Güner Ureya KİMDİR?
Güner Ureya 1973 yılında Kosova’da Türk asıllı bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Kosova’da ilköğretim ve liseden mezun olmuş, yüksek öğrenimini ise yarıda bırakarak Türkiye Cumhuriyeti’ne gelmiş ve üniversite eğitimine yeniden başlamıştır. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans programını bitirmiştir. Halen TODAİE Yönetim Bilim Doktora Programı’nda eğitimine devam eden Ureya, medya ve devlet kurum ile kuruluşlarında mütercim, gazeteci, danışman ve yönetici görevlerinde bulunmuştur. Hem Türkiye hem de Kosova kurumlarında çalışmıştır. Özellikle dış politika, etnik topluluklar arasındaki ilişkiler, teşkilatlanma ve yasama konularında çalışmaları olmuştur. Kendisi Kosova Cumhuriyeti bağımsızlığından sonra ülkesinin Dışişleri Bakanlığı’nın Türk kökenli ilk mensubu olarak 2008 yılında diplomatlık görevine başlamıştır.
Türkiye’de Kosova Cumhuriyeti Elçi Müşteşarı olarak görevimi 2016 itibariyle tamamladım. Kosova’ya ailem ile birlikte döndük. 2017 yılı itibariyle Kosova Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Ekonomi Diplomasisi Direktörü olarak görev yaptı. 2019 yılı itibariyle Dakka Büyükelçisi olarak ülkesini temsil etmekteyim.
2. İş Hayatından NİÇİN Kamu'da Olmayı Tercih Ettiniz?
Çocuk yaşlarda çalışmaya başladım. Eski Yugoslavya’nın çöküş döneminde ekonominin de dibe vurmasıyla diğer birçok arkadaşım gibi ben de aileme katkıda bulunmaya çalıştım. Lise döneminde başkalarının yanında çıraklık ve işçilik yaptım. 1990’lı yılların başındaki iki yıllık üniversite dönemimde ise tezgahtarlık yaptım. Tişortten çoraba, başörtüsünden muma kadar birçok şey sattım. Türkiye Cumhuriyeti Büyük Öğrenci Projesi’ne başvurmam hayatımda yeni bir sayfa açmama neden oldu. Ankara’ya geldikten sonra aldığım burs yetmeyince iş aramaya başladım. 1994 yılında TRT Dış Yayınlar Dairesi Dinleme Servisi’nde göreve başladım. 2002 yılında Kosova’ya döndükten sonra Türkiye’de kazandığım özgüvenle farklı kurum ve kuruluşlarda verimli olmaya çalıştım. Kurumlar için tercih edilir ve insanların birlikte iş yapmak istediği bir kişi olmayı başardım. Bağımsızlık ilanından sonra Kosova Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın diplomatlar kervanına katıldım. Ülkeme, ülkeler arasındaki ilişkilere ve insanlara yararlı olmaya çalıştığım bir işte bulunmaktan memnunum.
3. Hayatınızda ki dönüm noktanız NE ZAMAN?
Birincisi; 2008 yılında kısa süreliğine aktif olarak siyasetin içinde yer almak. Hayatımın dönüm noktasını siyasetten ve siyasetin çıkarcı ilişkilerden kaçmaya çalıştığım zamanlardı. Diplomatlık görevim hayatımda yeni bir perspektif açtı.
İkincisi; Dışişleri Bakanlığı’na mensup olduktan sonra evlenmek ve bugün iki kız babası olmak.
Üçüncüsü; Dakka Büyükelçisi olarak ülkemi temsil ediyor olmak.
4. Kendinizi 3 kelime ile NASIL anlatır sınız?
Farkındalığı olan, gerektiğinde fedakar davranan ve öngörü yeteneği güçlü biri olarak tanımlayabilirim.
5. Kendinizi gelecekte NEREDE Görüyorsunuz?
Kriz yönetimi konusunda iyi olduğumu iddia ediyorum. Gelecekte dünyanın herhangi bir yerinde bir barış misyonunda çatışmacı taraflar arasında bir mutabakat zemini oluşturmak için arabuluculuk yapmayı ve krizlere çözüm önerileri getirmeyi çok isterim. Yaşamım boyunca yaşadığım bazı sıkıntılar, eğitim ve kariyer birikimim ile empati yeteneğim sayesinde çatışma içindeki insanlara ve topluluklara sağduyu konusunda yol gösterici olabilirim. Hayatta hiçbir misyonda sermayenin sahne oyuncusu olmayı kabul etmem. Vicdanın ve sağduyunun sesi olmayı başarabileceğime inandığım her misyona hayatım pahasına her zaman varım.
6. Kariyer Yolunda Gençlere NE Öneririrsiniz?
Metropol çocuğu kadar uyanık, köylü çocuğu kadar saf olun. Kendinizi geliştirirken ve dünyayı tanırken, insani duygulardan kopmayın. Her şeyden önce adil olmaya çalışın. Adil olduğunuz ölçüde karşınızda mutlu insanlar göreceksiniz. Mutlu insanlarla çalışmak sizlerin mutlu olmanızı sağlayacaktır. Çok çalışın. İnsanlara yardımcı olun. İnsanların güvenini kazanın. Okyanus ötesindeki bir arkadaşınıza yılda en az iki üç defa hal hatır sorun. Dünyadaki trendleri takip edin, ancak trendlerin dalgasına kapılmayın. Dümeninizi kendiniz yönetin. Kısa vadeli kazançlar uğruna uzun vadeli planlardan vazgeçmeyin. Her şeyden önce doğaya ve yeryüzündeki tüm canlıların yaşama hakkına saygı duyun. Sevginin geri beslemesi vardır. Sevin ki sevilesiniz. Sevilen insanın daha mutlu ve başarılı olma şansı yüksektir.
Röportaj: Yasemen Çalışkan